domingo, 18 de abril de 2010

Activitat 22


El text pertany al Tractat de la naturalesa humana i en el fragment se'ns parla de el principi de causalitat i Hume en fa una crítica. L'autor ens parla d'Adam com a primer home. Segons els empiristes el criteri de validesa és l'experiència, no podrem conèixer res que no hagi sigut captat per l'experiència ja que l'ésser humà en el moment del seu naixement és com una tàbula rasa. Llavors si tot el que es pot conèixer prové de l'experiència com és possible l'existència d'idees innates? L'existència d'idees innates únicament podria ser aprobada si existis un coneixement racional però l'únic coneixement racional aprobat pels empiristes és el de les matemàtiques.

A la idea de causa li atribuim la característica de la connexió constat entre A i B. Tot i que la idea no correspon a cap impressió sensible és fruit de l'associació d'idees deguda al costum o hàbit d'observar que després de A esdevé B. No podem conèixer les connexions que hi ha entre les percepcions associades perquè no tenim impressió d'aquesta connexió. No podem anar més enllà de les nostres percepcions i per tant el coneixement està fonamentat en una creença provocada pel costum i per tant hem suposar que coneixem quelcom semblant a la autèntica realitat.

Nosaltres esperem per el present o el futur els efectes semblants als del passat i això és degut a que hi ha un hàbit o costum basat en l'experiència. El costum no dóna coneixement ni certesa l'únic que ens dóna és creença.

No hay comentarios: