viernes, 27 de noviembre de 2009

Activitat 2 - Projecte


Época històrica


Arthur Schopenhauer va néixer en el 1788 i van morir al 1860.
Durant aquesta época Alemanya era com un conjunt d'estats aglomerat al voltant de sacre imperi romà germànic. Al 1806 aquest imperi va ser eliminat per Napoleó creant així un exercit d'aliats alemanys i austriacs contra Rússia. Després del Congrés de Viena es van establir diversos estats independents de Prusia i d'Austria. De mica en mica Prusia es va anexar a l'imperi tot i que aquest tenia la possibilitat d'anexar-se amb els països de nord però no ho va fer per por a enemistar-se amb Francia i Austria.

Temps després, França va derrotar a Napoleó i va decretar el l'imperi alemany amb el rei de Prusia al capdavant. No va ser fins el 1871 que Alemanya es va unificar com a nació.

Durant aquesta época España sufreix molts canvis pel que fa a la monarquia on comença un conflicte entre els carlins i els isabelins. Van sorgir diferencies entre els isabelins i van aparèixer els moderats i els progressistes els quals varen iniciar un conflicte entre qui havia de governar, derivant en una época de una forta inestabilitat política.

Mentrestant a EEUU s'inicià la construcció de la Casablanca, es produeix la batalla d'Asteurlitz, s'inventa el motor de combustió, comença l'explotació massiva del ferrocarril, es descobreix el planeta Neptú, es dóna l'invenció del telègraf, la febre d'or a EEUU, la Guerra de Crimea, el sufragi femení a Australia, etc.

Casualment segons Arthur Schopenhauer la història no existeix, tot es troba en una eterna repetició del present.

Mapa conceptual de la filosofia de Plató



Buscant i buscant he trobat un mapa conceptual on explica el bàsic sobre la filosofia de Plató, ho penjo al blog per tal de que els meus companys puguin utilitzar-lo a l'hora d'estudiar.

Activitat 10



No he pogut treure el subratllat vermell, ho sento.

Activitat 9


En aquest fragment del Fedó, Sócrates parla de l'ànima i el cos. Segons Sócrates (Plató), l'ànima es troba contaminada pel cos (matèria) ja que el problema del mal es troba en aquesta. El cos per l'ànima es una càrrega ja que comporta una sèrie de responsabilitats, alimentar-lo, cuidar-lo, entre moltes d'altres. L'ànima pertany al món intel·ligible i el seu lloc es estar en contacte amb les idees. Únicament conseguirà conèixer la veritat quan el cos mori, ja que l'ànima i el cos es separaran i aquesta podrà accedir al món intel·ligible. Per tant, no s'ha de tenir por a la mort (d'aquí prové la frase FILOSOFAR ES APRENDER A MORIR) perquè un cop morim podrem conèixer la veritat en la seva totalitat ja que ens haurem lliurat dels lligams sensibles que ens encadenaven a un món d'aparences i falsedat.

Activitat 8


Plató defensava la dualitat de dos mons, el món intel·ligible i el món sensible. El món sensible era una còpia del món intel·ligile el qual actua com a mòdel o paradigme. En el món sensible trobem la matèria causa de la imperfecció. En aquest trobem la realitat sensible ja que tot està en un constant canvi i el que trobem avui potser no és el que trobarem demà per tant, aquí trobem com Plató s'oposa al coneixement per mitjà de l'experiència. Per tal de conèixer les idees cal anar més enllà, cal coneixer-les al món intel·ligible on podrem conèixer universalment i objectivament l'essència vertadera.

martes, 10 de noviembre de 2009

Activitat 7


L'actualitat es pot comparar fácilment amb el famós Mite de la caverna escrit per Plató. Avui en dia es podrien parlar de dos tipus de cavernes, una en la que vivim, en les que totes les persones ens trobem encadenades a les aparences a causa de la superficialitat i la hipocresia i una altra relacionada amb el món de les TIC. El món de la televisió i el món dels videojocs són aparences. Et sotmeten a una realitat virtual que sembla real però no deixen de ser aparences i imatges irreals les quals enganyen als notres sentits. Pel que fa a la televisió, un seguit d'anuncis publicitaris molt atractius i convicents ens ofereixen un sucedani de felicitat, les persones ens trobem encadenades a la nostra ignorància i poques ganes de treballar per conseguir una cosa, això provoca que totes aquestes ombres ( falses promeses ) ens sedueixin facilment i caiguem en el seu parany. Pel que fa als videojocs o xarxes socials, cada cop és més preocupant el nombre de persones les quals són adictes a elles. Quant als videojocs, aquests poden influenciar en el comportament i actituds del jugador. La adicció que pot sentir aquest per un joc es podria identificar amb les cadenes, i les ombres amb les falses imatges que visualitza. En el moment en el que el jugador s'endinsa dins d'aquest món virtual acaba prenent com a pròpies algunes característiques del personatge creat les quals poden quedar reflexades en les seves actituds. Quan aquest consegueix deixar de banda l'adicció que sent pel joc s'esta alliberant de les seves cadenes i sortint de la caverna.